Elon Musk, lăudat de Vladimir Putin. Se cere anchetarea miliardarului în Congresul SUA
Președintele rus Vladimir Putin l-a salutat pe miliardarul Elon Musk ca fiind o „persoană remarcabilă” și un om de afaceri a cărui companie SpaceX a devenit un jucător cheie în industria transportului spațial.
Lauda publică a lui Musk de către Putin, marți, vine la câteva zile după ce antreprenorul născut în Africa de Sud și stabilit în Statele Unite a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a rețelei sale de comunicații prin satelit Starlink în orașul port Sevastopol din Crimeea, anexat de Rusia, pentru a ajuta la un atac asupra flotei rusești din Marea Neagră, spunând că se teme de complicitatea într-un act de război „major”.
Elon Musk, o persoană „remarcabilă”
Putin, vorbind la un forum economic în Orientul Îndepărtat al Rusiei, nu a făcut referire la controversa Starlink. Dar când a fost întrebat despre succesul companiei SpaceX a lui Musk în lansarea de rachete în spațiu, el a fost plin de laude.
„În ceea ce privește afacerile private și Elon Musk… el este, fără îndoială, o persoană remarcabilă. Acest lucru trebuie să fie recunoscut și cred că este recunoscut în întreaga lume.
El este un om de afaceri activ și talentat și reușește foarte mult, inclusiv cu sprijinul statului american.”, a declarat Putin.
Vladimir Putin l-a apărat, de asemenea, pe fostul președinte Donald Trump și a vorbit despre multiplele dosare penale cu care se confruntă acesta.
Acuzațiile împotriva lui Trump arată „putreziciunea sistemului politic american”, a declarat Putin în cadrul forumului. „Ceea ce se întâmplă cu Trump este o persecuție a unui rival politic din motive politice”, a adăugat liderul rus.
Trump se confruntă cu mai multe dosare penale separate în SUA, fiind acuzat inclusiv de tentativă de fraudă electorală în fața unui tribunal federal din Washington, DC, pentru presupusele sale eforturi de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.
Într-o instanță din statul Georgia, el este acuzat de interferență electorală, iar într-o instanță federală din Florida este acuzat de presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă.
Congresul SUA ar trebui să îl investigheze pe Musk
La începutul acestei luni, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, una dintre cele mai aprige voci de la Kremlin când vine vorba de Ucraina și de potențialul unui conflict tot mai mare cu Occidentul, a luat, de asemenea, cuvântul pe platforma de socializare X, deținută de Musk, cunoscută anterior sub numele de Twitter, pentru a lăuda acțiunile lui Musk în ceea ce privește Starlink, Crimeea și forțele ucrainene.
Medvedev l-a descris pe Musk drept „ultima minte adecvată din America de Nord”.
Oficialii ucraineni au criticat decizia lui Musk de a proteja flota rusă de un atac al Ucrainei, iar senatorul Elizabeth Warren, membră a Partidului Democrat din SUA, a cerut o anchetă privind acțiunile lui Musk.
Congresul SUA ar trebui să investigheze „dacă avem instrumente adecvate pentru a ne asigura că politica externă este condusă de guvern și nu de un miliardar”, a declarat luni Warren, potrivit agenției de presă Bloomberg.
Firma SpaceX a lui Musk a obținut un contract din partea Departamentului american al Apărării pentru a furniza Ucrainei servicii de comunicații prin satelit Starlink.
Într-o postare pe X săptămâna trecută, Elon Musk a declarat că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgență din partea Ucrainei „pentru a activa Starlink până la Sevastopol”. Musk nu a precizat data solicitării, iar extrasul nu a specificat-o.
„Intenția evidentă fiind aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și de escaladare a conflictului”, a scris Musk.